Menu

Paranna ruotsia helposti kotoa käsin

Monet suomalaiset toivoisivat osaavansa parempaa ruotsia syystä tai toisesta. Useimmiten ruotsin tunnit eivät koulussa ehkä kiinnostaneet, mutta vanhemmalla iällä kielen ymmärtämisestä olisi ehkä hieman paremmin apua. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, eikä sinun myöskään tarvitse lähteä esimerkiksi työväenopiston kursseille petraamaan ruotsin kielen taitojasi, vaan se onnistuu ihan näppärästi omalta kotisohvalta.

Ensimmäinen askel on parantaa passiivista kielitaitoa, eli valmiutta ymmärtää kieltä kun sitä kuulee tai lukee. Siihen ei tarvitse niinkään reagoida, eli sinulla ei ole paineita muodostaa omia lauseita ainakaan aluksi. Passiivista kielitaitoa on helppo kohentaa yksin ilman sen tarkempaa pedagogista suunnitelmaa. Hyvä passiivinen kielitaito luo pohjaa aktiiviselle kielitaidolle ja antaa sinulle ennen kaikkea itsevarmuutta siitä, että osaat ruotsia.

Laitteet kuntoon

Tärkein apuvälineesi on nykyään internet. Siksi onkin tärkeää, että laite, jolla nettiin menet, on tarpeeksi laadukas. Suositeltavaa on, että laitteen avulla pystyt kuuntelemaan musiikkia, katselemaan videoita tarvittaessa myös keskustelemaan netin välityksellä. Siksi kannattaa panostaa kannettavaan tietokoneeseen.

Hyvän kannettavan ei tarvitse olla kallis, vaan nykyään sellaisen voi hankkia käytettynäkin. Käytettyjä laitteita välittää esimerkiksi mresell.fi -verkkokauppa, joka ostaa yleensä pari vuotta vanhoja tietokoneita, huoltaa ne uudenveroisiksi ja laittaa myyntiin. Tietokoneet tulevat usein yritysmaailman puolelta, jossa halutaan pitää laitteet viimeisen päälle tuliteränä ja eteenkin koodarit tarvitsevat aina mahdollisimman uudet laitteet. Käytettyjä laitteita välittävän firman kautta saat myös koneelle takuun toisin kuin toiselta kuluttajalta ostaessasi.

Netin materiaalit hyötykäyttöön

Netissä on valtavasti erilaista materiaalia, jonka avulla kohennat passiivista kielitaitoasi – ilmaiseksi. Kannattaa miettiä, mikä muu sinua kiinnostaa ruotsin kielen lisäksi: seuraatko esimerkiksi ajankohtaisohjelmia tai urheilua? Voisiko niitä seurata ruotsiksi? Suomessa tämä onnistuu hyvin vähällä vaivalla, koska YLE tuottaa sisältöä molemmilla virallisilla kielillä. Areenan ruotsinkielisissä suoratoistolähetyksissä on esimerkiksi urheilun kohdalla muuten myös parempi kuvanlaatu, koska lähetystä seuraa pienempi yleisö.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT toimii pitkälti samalla tavalla kuin Suomessa YLE, se tarjoaa runsaasti ohjelmaa ilmaiseksi ja esimerkiksi podcastien kirjo on laaja. SVT:n kohdalla tulee toki muistaa, että tekstitykset ovat saatavilla ruotsiksi. Tästä voi olla tosin iso apu, sillä suomenkielisten tekstityksien puute pakottaa sinut kuuntelemaan ohjelmaa piirun verran tarkemmin.

Abitreenien kautta pääsee harjoittelemaan ylioppilaskirjoitusten tasoista ruotsia, joka on jo melko hyvää keskitasoa. Sivuston kautta pystyy myös kertaamaan kielioppia ja harjoittelemaan tekstinymmärrystä. Tähän kannattaa siirtyä siinä vaiheessa, kun koet jo hallitsevasi perusteet melko hyvin. Huonosta tuloksesta ei kannata kuitenkaan masentua, vaan katsoa mikä meni väärin ja miksi.

Kuten huomaat, ruotsin kertaaminen käy kuin leikiten internetin kautta. Kun laitteet ovat kunnossa ja tiedät, millaisilla sivuilla kannattaa pyöriä, sinulla on enemmän kuin tarpeeksi materiaalia kertaamiseen ja uuden oppimiseen. Ruotsi ei ole vaikea kieli, mutta se vaatii eteekin sanaston osalta hieman panostuksia, joten kannattaa panostaa siis uusien sanojen oppimiseen. Lycka till!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity