Menu

Ahvenanmaalla ruotsin kieli on ainoa virallinen kieli

Ruotsin kielen asema Suomessa on yhä vahva. Suomessa ruotsin kieltä puhuva henkilö saa usein samanlaista palvelua kuin suomenkielinen henkilö, sillä ruotsinkielisen henkilön oikeudet omaan kieleensä on lailla turvattu. Suomen perustuslaissa sanotaan selkeästi, että Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Tutustutaan tällä kertaa siihen, miten ruotsia kotikielenään puhuva henkilö elää ja asioi Ahvenanmaalla. Ei siis muuta kuin katsotaan asiaa hieman lähemmin.

Tiesitkö, että Ahvenanmaan Itsehallintolain mukaisesti Ahvenanmaalla asuvien henkilöiden virallinen kieli on ruotsi. Käytännössä Ahvenanmaalla asuvien henkilöiden kieli voi olla joko suomen kieli tai ruotsin kieli, mutta niin sanottuna virastokielenä toimii ainoastaan ruotsi. Yhä useampien kohdalla kielivalikoimassa mukana on myös englanti, sillä nykyään lähes kaikki osaavat puhua englannin kielellä.

Minkälaista olisi asua Ahvenanmaalla?

Jos sinä asuisit Ahvenanmaan huikean kauniissa merellisissä maisemissa, niin minkä kielen sinä valitsisit? Ruotsin kieltä opetellaan kaikissa mantereen kouluissa, joten myös virallinen opetuskieli on ruotsi. Usein kuulee kysyttävän, kuuluuko Ahvenanmaa Suomeen? Tiedätkö sinä vastauksen?

Oikea vastaus on, että Ahvenanmaan upea saaristo kuuluu Suomelle, mutta on tyypiltään ruotsinkielinen, demilitarisoitu ja autonominen itsehallintoalue. Suomen tavoin Ahvenanmaa liittyi EU:hun 02.12.1994. Ahvenanmaalla niin sanotut maakuntapäivät kannattivat EU:hun liittymistä.

Ahvenanmaalla siis puhutaan ruotsia ja kaikki kyseisellä alueella asuvat henkilöt eivät välttämättä ymmärrä suomen kieltä. Ruotsin kieltä puhuvien osuus väestössä Ahvenanmaalla on noin 90 %, suomen kieltä ymmärtävien 5 % ja muita kieliä, kuten englantia puhuvien osuus on myös 5 % luokkaa.

Ahvenanmaan murre on yksilöllinen ja kaunis puhekieli

Ahvenanmaalla kieli ja erilaiset murteet tuovat upean luonnon lisäksi rikkautta elämään. Murteita on erittäin paljon, vaikka peruskieli on kaikilla sama. Ahvenanmaalla suosituimman murrekielen on sanottu olevan samankaltaista kuin Ruotsin Upplandin alueen murrekieli. Oletko sinä koskaan kuullut puhuttavan Ahvenanmaan murretta?

Joskus on kuultu kysymyksiä myös siitä, pitäisikö Ahvenanmaan kuulua Ruotsiin? Perusteena käytetään ruotsin kielen virallista asemaa Ahvenanmaalla. Oletko sinä milloinkaan miettinyt, että miksi Ahvenanmaa maakuntana kuuluu Suomeen eikä Ruotsiin? Kuka kyseisen ratkaisun on tehnyt?

Luonnonkaunis ja merellinen Ahvenanmaa kuuluu Suomelle, sillä vuonna 1921 YK:n edeltäjä Kansainliitto päätti niin. Virallinen toimija asiassa oli Iso-Britannia, joka toi mukanaan asian Kansainliiton käsiteltäväksi. Kansainliiton puolueeton komissio päätti asiasta Suomen eduksi. Hyvä niin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity