Menu

Puhu ruotsin kieltä päivittäin Suomessa!

Miten ihanaa, järkevää ja vapauttavaa onkaan puhua omaa kieltään. Suomessa kielilaki takaa kielelliset oikeudet kaikille Suomen perustuslain mukaisia kansalliskieliä omana äidinkielenään puhuville kansalaisille. Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Ruotsia äidinkielenään puhuu nykyään 5 % kaikista suomalaisista. Eniten ruotsia puhutaan länsi- ja etelärannikon kunnissa. Suomenruotsalaisilla kansalaisilla on turvanaan Suomen perustuslaki, joka takaa heille tasa-arvoiset yhteiskunnalliset ja sivistykselliset palvelut yhtä aikaa suomea äidinkielenään puhuvien kanssa.

Oma kieli on tärkeä asia

Oma kieli on jokaiselle kansalaiselle tärkeä sydämen asia. Oman kielen avulla ajatellaan, puhutaan, tehdään päätöksiä, opiskellaan koulussa, tehdään työtä, asutaan ja asioidaan päivittäin nykyajan Suomessa. Suomen perustuslaki tarjoaa kaikille suomalaisille oikeuden käyttää omaa kieltään. Oma kieli opitaan jo lapsuudessa, joka tarjoaa myös elintärkeät lukemisen ja kirjoitustaidon perusteet koulua ja tulevaa työelämää varten.

Joskus voi tuntua, että ruotsin kielen asema on ikään kuin jäänyt ”muiden kielien jalkoihin Suomessa.” Englanti, venäjä, saksa ja nykyään yhä useammin myös kiinan kieli ovat Suomessa tunnettuja käyttö- ja asiointikieliä.

Suomessa asioidaan Ruotsin kielellä ja sitä opiskellaan kouluissa. Liike-elämässä ruotsin kieli on yhä tärkeä ja usein ruotsia taitavasti puhuvat henkilöt koetaan sivistyneiksi ja älykkäiksi. Ruotsin kielellä tehdään päivittäin kauppaa ja pidetään erilaisia neuvotteluja sekä julkisessa hallinnossa että yritysten ja heidän asiakkaidensa keskuudessa. Tiesitkö, että CRM-järjestelmä eli ammattitaitoinen asiakkuudenhallinta auttaa luomaan ja ylläpitämään hyviä asiakassuhteita niin suomen kuin myös ruotsinkielisten asiakkaiden keskuudessa.

Erittäin tärkeää on, että päivittäinen asiointi sujuu oman kielen avulla esimerkiksi kaupoissa, terveysasemilla ja kaikkialla siellä, missä kieltä päivittäin tarvitsee. Nykyään huomattava osa suomenruotsalaisista puhuu tarvittaessa myös suomen kieltä. Ahvenanmaa tunnetaan ruotsia äidinkielenään puhuvien henkilöiden itsehallintoalueena. Ahvenanmaalla asuu noin 30 000 kansalaista, jonka lisäksi eri puolilla Suomea asuu noin 291 000 suomenruotsalaista henkilöä.

Käytä ruotsin kieltä päivittäin

Ruotsin kielellä on omat kannattajansa erityisesti vanhemmissa sukupolvissa. Nuorempien sukupolvien mielestä kaksikielisyys ei aina ole niin tärkeää. Englannin kieli koetaan usein kansainvälisesti ruotsin kieltä tärkeämmäksi, jota peruskouluissa opiskellaan jo 3. luokalta asti. Yleisesti sillä, miten paljon ruotsia puhuvien henkilöiden kanssa ollaan päivittäin tekemisissä on suuri merkitys myös ruotsin kieleen suhtautumisen kannalta katsoen.

Suomessa ilmestyy säännöllisesti 10 kokonaan ruotsinkielistä sanomalehteä. Ruotsin kielellä asioidaan eniten länsi- ja etelärannikolla, jonka lisäksi Suomessa saa pätevää sotilaskoulutusta Uudenmaan prikaatin kouluttamana. Suomen kaksikieliset kunnat ovat Korsnäs, Kruunupyy, Kristiinankaupunki, Maalahti, Mustasaari, Luoto, Närpiö, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Vöyri ja Pietarsaari.

Ruotsin kielellä on Suomessa vahvat perinteet

Ruotsin kieltä on puhuttu Suomessa jo todella kauan. Käytännössä ruotsin kieltä on puhuttu jo 1200-luvulta asti. Erilaiset murteet ovat olleet vahvasti mukana ruotsin kieltä puhuttaessa riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

immunity